вівторок, 1 червня 2010 р.

Відкриття фотовиставки 2010


1 червня 2010 року, о 18.00 у виставковому приміщенні Центр Міської Історії Центрально-Східної Європи (вул. Богомольця, 6/2) відбудеться нагородження переможців ІІ Міжнародного Фотоконкурсу «Театр в об’єктиві» та відкриття одноіменної фотовиставки.


Фото конкурс «Театр в об’єктиві» відбувся у травні 2010 р. в рамках IX Міжнародного театрального фестивалю особливих театрів, який проходив за підтримки Львівської Міської Ради та Львівської Обласної Держадміністрації. 


На театральному фестивалі свої вистави представили 14 театральних колективів та 3 творчі колективи людей з особливими потребами зі Львова та області, з Сум, Вінниці та
Луцька, а також колективи з Вроцлава та Попковіц (Польща), Пінська (Білорусь), Анікщяй (Литва).


Завдяки міжнародному характеру конкурсу фотовиставка буде складатись із робіт українських та польських авторів. Після нагородження переможців у Львові найкращі 12 робіт поїдуть до Любліна, де 4 червня відбудеться нагородження переможців та відкриття виставки. 

Варто відзначити, що фотовиставка відбувається в рамках грандіозного культурного заходу «Ніч Культури», що об’єднав понад 250 культурних заходів, які будуть проведені протягом двох днів та однієї ночі у м. Люблін. 






Новинкою цьогорічного фотоконкурсу є те, що він став міжнародним. Партнерські організації з міста Люблін провели аналогічний фотоконкурс в рамках ХХ Міжнародного театрального фестивалю неповносправних осіб SANS, перейнявши зі Львова ідею та методологію проведення конкурсу. Організаторами конкурсу у Польщі є Фундація Центр Арт Терапії, Рекреаційний Клуб Нєпшетартего шляку та Академічний Центр Культури «Хатка Жака» Університету Марії Кюрі-Склодовської з міста Люблін.

У другій половині червня фотовиставка разом з найкращими роботами з польської сторони повернеться до Львова де буде експонована у Львівському Історичному Музеї.
До участі у фото конкурсі свої заявки особи, які є як професійними фотографами так і аматорами. 

Цього року географія учасників розширилась. Для того, щоби взяти участь у конкурсі на фестиваль приїхали учасники з Києва та Тернополя. Загалом до участі у конкурсі у Польщі та Україні свої заявки подало 58 осіб, а до розгляду комісії надійшло 290 робіт, з яких було відібрано 74 найкращих. 6 учасників з України та 8 з Польщі завоювали перші місця у номінаціях конкурсу.

28 травня відбувся відбір робіт, які стали переможцями конкурсу. Членами відбіркової комісії були професійні фотографи (Олександр Швець, Віталій Грабар, Олег Огородник) та спеціалісти соціально сфери (Микола Сварник, Віра Войтюк). 

Координацією цьогорічного конкурсу займалась одна з переможців минулорічного конкурсу – Аня Мінаєва. У фотоконкурсі переможців визначали у таких номінаціях: «На сцені», «За кулісами», «Фестиваль», «Творчий фотомонтаж». Переможці фотоконкурсу отримають призи, які підтримають подальший професійний розвиток митців: поїздки на театральні фестивалі за кордон, можливість безкоштовної участі у майстер класах, знижки на друк фотографій, цінні нагороди ін. 

Фотовиставка «Театр в об’єктиві» відкриває для глядача світ театральної магії очима глядача-фотографа. Кожна фотографія це маленька частинка вистави, головним актором якої є людина з особливими потребами, яка дарує свою творчість і перекидає місток порозуміння між особливими акторами та звичайними глядачами. Особливий театр, театр в якому грають люди з особливими потребами – це місце зміни світогляду та повороту стереотипів, це місце розуміння і прийняття іншої людини через її творчість. «Театр в об’єктиві» - це можливість для кожного на кілька хвилин стати глядачем щирої творчості.

Немає коментарів:

Дописати коментар